Bezuinigen of lasten omhoog

Verstandig omgaan met gemeentegeld


In de gemeente Utrecht zijn de kosten tijdens de coronacrisis flink gestegen en de inkomsten gedaald. Denk hierbij aan minder parkeerinkomsten en minder toeristenbelasting. Er is onvoldoende geld bij de gemeente om dat te compenseren. Dan kan de gemeente kiezen: bezuinigen of lokale belastingen verhogen.


Het college van burgemeester en wethouders vindt snijden in voorzieningen als sport, cultuur en welzijn schadelijk voor het herstel van de gemeente. Daarom zijn de lokale belastingen verhoogd. Zo is de Onroerendezaakbelasting(OZB) met 12,1% gestegen. Dit is een belasting die iedere huiseigenaar moet betalen, ook als men er zelf niet woont.


Volt ziet belastingen als een maatschappelijke bijdrage. We vinden dat vooral multinationals en mensen met veel vermogen meer moeten bijdragen, zodat de welvaart eerlijker is verdeeld. Daarnaast kunnen we doelstellingen op het gebied van duurzaamheid beter bereiken door deze te stimuleren via belastingen.


We staan achter de keuze van het gemeentebestuur om in de situatie van de coronacrisis de lasten te verhogen in plaats van te bezuinigen. Maar Volt Utrecht is ook van mening dat de gemeente er altijd goed op zal moeten letten of dat geld efficiĆ«nt en effectief wordt besteed. We vinden dat de uitgaven moeten stoppen waar doelstellingen achter programmaā€™s en projecten niet worden gehaald.


Daarnaast pleit Volt voor een aanvullende kijk op budgetten: we willen de lokale democratie versterken door een deel van het geld van de gemeente ter beschikking te stellen aan goede ideeƫn van inwoners, zoals dat ook in Parijs en Antwerpen gebeurt. Dat geld moet worden besteed aan activiteiten en investeringen waar de buurt, wijk of stad blijer van worden. Het moet daarbij gaan om geld dat de gemeente toch al voor maatschappelijke doelen bestemd had, zodat we dit budgetneutraal doen en er geen financiƫle problemen komen. Heb je hiervoor een goed idee? Neem dan contact met ons op!